Ontwikkelaars voor Woningen Wijnbergen De Kwekerij bekendgemaakt

7 maanden geleden gepubliceerd

Gemeente Doetinchem en Sité hebben bekend gemaakt dat zij de ontwikkeling van 73 toekomstbestendige woningen in De Kwekerij in Doetinchem hebben gegund aan BAM Wonen en Welling Bouw. De keuze voor deze ontwikkelaars is gebaseerd op hun bijdrage aan circulair, biobased en natuurinclusief bouwen.

Een Duurzame Woonwijk

De Kwekerij, gelegen naast de Kapperskolk, zal een groene uitstraling krijgen met een hoge biodiversiteit. Er zullen in totaal 140 bijna-energieneutrale woningen worden gebouwd, met respect voor de natuur. De woningen zullen kenmerken hebben zoals houten gevels en grasdaken of daktuinen. Bovendien zal er ruimte zijn voor buurttuinen en natuurlijke speelplekken.

Ontwikkelingsplannen

BAM Wonen zal onder de naam WeideWald 41 koop- en 32 huurwoningen ontwikkelen voor verschillende doelgroepen, waaronder starters, gezinnen en senioren. Aanvullend zullen er door Welling Bouw nog 18 koopwoningen worden gebouwd in het gebied BuitenGewoon. Beide ontwikkelaars zullen de komende periode hun schetsontwerpen verder uitwerken, waarna de benodigde vergunningen zullen worden aangevraagd. De verkoop van de woningen zal beginnen in 2024, gevolgd door de start van de bouw later dat jaar.

Reacties

Wethouder Ingrid Lambregts uitte haar enthousiasme over het project en de samenwerking met de ontwikkelaars. “Duurzaam en natuurinclusief bouwen is de toekomst. In Doetinchem starten we die toekomst nu!”

Michèle de Ruiter, strategisch Manager Wonen & Vastgoed Sité Woondiensten, sprak ook haar tevredenheid uit over de samenwerking met de gemeente en de ontwikkelaars. Ze stelt dat WeideWald een tastbaar voorbeeld is van hun vooruitstrevende aanpak.

Het Nieuwe Normaal

De Kwekerij dient als een voorbeeld van moderne woningbouw, met het hele land dat de aanbesteding nauwlettend in de gaten houdt. De selectie van ontwikkelaars vond plaats op basis van de visie op het plangebied, de schetsontwerpen en duurzaam bouwen/gebruik van materialen volgens het principe van Het Nieuwe Normaal.

Het gebied zal worden omgeven door groen en natuur, waarbij bestaande bomen en struiken worden geïntegreerd en aangevuld met passende beplanting. Ook zal er natuurinclusief worden gebouwd, wat betekent dat de woningen en tuinen voorzieningen krijgen waar planten en dieren gebruik van kunnen maken. Het gebruik van ecologisch verantwoorde materialen is ook een onderdeel van het plan.